Wat is een woningtaxatie?

Een woningtaxatie is het vaststellen van de actuele waarde van een huis. Daarbij kijkt uw taxateur naar eigenschappen van het huis en de grond, naar (voorzieningen in) de omgeving, maar ook naar de waarde van vergelijkbare huizen op de (lokale) markt.

Waarom moet ik mijn huis laten taxeren?

Vaak bent u verplicht uw (toekomstige) huis te laten taxeren. Omdat uw huis het onderpand is voor de hypothecaire lening die u afsluit, wil uw geldverstrekker de actuele marktwaarde weten. U laat het huis dan taxeren vanwege de financiering van de woning, het oversluiten van uw hypotheek of het verhogen van uw bestaande hypotheek voor een verbouwing.

Er zijn meer redenen om de waarde van een huis te laten vaststellen: als u van plan bent uw huis te verkopen, als u wilt weten wat een woning waard is voordat u gaat onderhandelen over de aankoop, bij echtscheiding of wanneer u een woning erft of nalaat.

Uw taxateur kan u ook van dienst zijn bij het vaststellen van de juiste WOZ-waarde (waarde onroerende zaak). Op basis van deze waarde betaalt u onroerendezaakbelasting (OZB) aan uw gemeente. Met een taxatie weet u of u niet teveel betaalt.

Wat staat er in een taxatierapport?

Het taxatierapport is een onderbouwing van de vastgestelde waarde van een huis. Het rapport geeft een analyse van de (lokale) woningmarkt en beschrijft eigenschappen van het huis (ligging, inhoud, oppervlakte, onderhoudstoestand, bodemkwaliteit), de omgeving (voorzieningen) en de rechten en verplichtingen die op het huis of de grond rusten.

Bekijk ons voorbeeldrapport om te zien hoe de waarde van een huis wordt vastgesteld.

Wat is het NWWI of de Taxateurs Unie?

Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) en de Taxateurs Unie zijn onafhankelijke instituten. Zij keuren (valideren) de rapporten die aangesloten taxateurs opstellen. Zo'n validatie houdt in dat het NWWI of de Taxateurs Unie controleert of de taxatie volgens de richtlijnen is uitgevoerd en het rapport juist is opgesteld. De kwaliteit van een gevalideerd rapport is altijd gewaarborgd. Daarom accepteren Nederlandse geldverstrekkers alleen gevalideerde taxatierapporten. Bij 033-taxaties is de validatie gratis.

Hoe lang is een taxatierapport geldig?

De geaccepteerde geldigheidsduur van een taxatierapport kan per geldverstrekker variëren. Voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt dat het rapport niet ouder mag zijn dan 6 maanden op het moment dat de geldverstrekker de hypotheekofferte afgeeft. Een maximale geldigheidsduur van 3 maanden komt ook voor in de voorwaarden van geldverstrekkers. Vraag uw (hypotheek)adviseur naar de termijn die voor u van toepassing is. 033-taxaties verdiept zich continu in de ontwikkelingen op de woningmarkt, zodat uw taxatierapport altijd de actuele van uw huis weergeeft.